Over ons

Puur lokaal

Puur lokaal

Ik ben Nele Joris, zaakvoerder van Puur-Lokaal. Het is mijn missie om drukbezette, zelfbewuste vrouwen te helpen om met pure lokale voeding hun eigen gezondheid in handen te nemen, zodat ze terug vol energie en goesting in het leven staan. Zodat ze opnieuw kunnen be-LEVEN.

Ik ben getrouwd en mama van 2 opgroeiende kinderen. Ik vind het heel belangrijk om mijn 2 kinderen bewust te laten opgroeien. Ik kan er bijvoorbeeld enorm hard van genieten om elke avond een lekkere maaltijd voor hen op tafel te toveren. Deze maaltijden bestaan hoofdzakelijk uit lokale korte keten producten, zodat ze bewust de seizoenen in hun bord kunnen be-LEVEN.

Bewust be-LEVEN is mijn persoonlijke missie in het leven. Samen genieten van al dat moois dat ons leven te bieden heeft. Hen alle mogelijkheid handvaten aanreiken om deze missie te realiseren, maar ook hen leren stil te staan in het nu.

Jezelf gezond koken

Koken is voor mij niet alleen een manier om gezelligheid te creëren door anderen in de watten te leggen met mijn kookkunsten. Het is ook een levensfilosofie geworden voor mij om mezelf en mijn gezin gezond te houden. Mijn voorkeur gaat uit naar pure smaken, volgens de seizoenen. Mijn missie is om te laten zien dat lekker koken ook gezond kan zijn en vooral dat het niet altijd zoveel tijd hoeft te vragen. Rondom mij zie ik steeds meer mensen, dit te kampen hebben met allerlei kwaaltjes. Kwaaltjes hoeven niet groot te zijn, maar geven je wel indicaties dat er iets aan de hand is. We dienen vooral te luisteren naar ons lichaam. Vele van hen lopen van de ene naar de andere dokter gaan en worden eigenlijk niet geholpen. Ze krijgen middeltjes mee om problemen aan te pakken maar de oorzaak wordt meestal niet genegeerd. Enkelingen hebben uiteindelijk toch de weg gevonden om aan de slag te gaan met het hun voeding en stellen dan ook vast dat ze zich energieker en gezonder voelen. Kwaaltjes nemen af en verdwijnen zelfs.

Gezonde darmen door de juiste voeding

Ik heb me de laatste jaren verdiept in de relatie voeding en gezondheid, en vooral dan focus op de darmen. Aangezien ik zelf, sinds mijn 24 geconfronteerd werd met de ongemakken van de chronische darmziekte, Colitus Ulcerosa. Vele specialisten heb ik afgelopen, vele medicijnen heb ik ingenomen. Dit resulteerde de laatste jaren niet meer in de lange remissies tussen de opstoten door. Ik wilde niet op deze manier van cortisone naar cortisone gaan met de kans een stuk darm te moeten laten weghalen. Na aankloppen bij een orthomoleculaire arts, die mijn voedingspatroon drastisch omgooide, ben ik de goeie weg ingegaan. Dat heeft me juiste handvaten aangereikt om mijn gezondheid op te bouwen, zonder te diëten. Intussen ben ik een ijverige student van de orthomoleculaire voedingsleer en deel ik deze kennis met anderen die ook op zoek zijn naar antwoorden op hun gezondheidsproblemen.

Op zoek naar een oplossing voor mijn darmprobleem

Zoals reeds aangehaald, is bewust genieten een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Het is een ankerpunt voor mij als het weer wat woeliger wordt. In het verleden, als de periode tussen de chronische opstoten van mijn darmziekte korter werd en de medicatie enkel opgetrokken werd, was de rust of het bewust genieten ver te zoeken. Ik weet dus wanneer het water iets te woelig is dat je toch moet blijven vasthouden aan die aangereikte handvaten. In deze periode dien je de uitdaging ter harte te nemen. Wanneer je dat laatste niet zelf in de hand neemt, weet je dat je lichaam je ook niet langer blijft waarschuwen. Mijn doorzettingsvermogen naar het zoeken van de “juiste” weg heeft heel veel bergen en dalen gehad en af en toe had ik gewoon zin om een zijweg in te slaan. Heel snel kom je jezelf dan tegen en weet je dat de weg enkel rechtdoor is. De kleine veranderingen nu, meestal een onmogelijke uitdaging in begin, hebben mijn leven super hard verbeterd. De eerste fase was het zwaarste, daarna werden er geleidelijk aan meerdere voedingsstoffen toegevoegd. Ik moest eerst mijn darmwand goed laten herstellen.
Wat heb ik allemaal ondernomen:
– frequentie van eten werd aangepast
– eliminatie van zuivelproducten
– eliminatie van gluten
– reductie van het aantal stukken fruit
– ….
Mijn remissieperioden werden terug langer. De cortisone kon afgebouwd worden. De medicijnen die ik dagelijks diende in te nemen, werden sterk gereduceerd. Mijn leven werd rustiger en liep niet heel de tijd opgefokt en met stress rond. Ik kreeg terug rust als ik me verplaatstte, geen schrik meer voor de toilet die juist net iets te ver was. Na de 5-jaarlijkse coloscopie kon mijn specialist zelf moeilijk zijn ogen geloven. Hij kon zelf vaststellen wat de effecten waren op mijn darmen . Durf dus te luisteren naar je 2de brein.

Dat doorzettingsvermogen of strijdkracht is ook beetje misschien meegegeven of heb ik mezelf misschien wel aangeleerd.

Als klein kindje bracht ik geregeld mijn zomervakantie door bij mijn grootouders in Zaffelaere. Ik ging overdag met mijn pepe op de azaleakwekerij helpen. Samen zaten we met onze handen in de grond bezig. Het was een superlange tijd, samen genieten wat de natuur ons bracht. Ik mocht ook geregeld mee met hen om graan te dorsen en de strobalen op te halen met de tractor. Samen renden we door de velden, maar met evenveel plezier hielpen we mee met de zware arbeid. Ik genoot heel hard van deze tijd op de boerenbuiten. Mijn grootvader had ook nog 1 koe en enkele mooie witte konijntjes. Ook daar heb ik veel van bijgeleerd. Kalfjes zien geboren worden, of de emmer melk die naast de zetel stond, waar hij boter van maakte. Zo kleine eenvoudige zaken hebben een diepe indruk nagelaten en nu besef ik pas dat de microbe voor de natuur me toen al gebeten had. Niet alles was altijd rozengeur, want op een van die zalige dagen bij mij grootouders op de boerderij speelde zich een drama af. In dit drama was ik helaas de hoofdrolspeler. Op een middag had mijn pépé naar dagelijkse gewoonte de koffie handmatig gezet op zijn thermoskan. Zo eentje waar je een filter opzet om koffie te maken en daarna met duw op de knop je koffie in je tas krijgt. Iedereen zat al klaar aan tafel inclusief mijn ouders, die me weer kwamen halen om naar huis te gaan. Meermaals heb ik dat verhaal of de setting gehoord: ik zat met mijn plastic botjes nog aan de kop van de tafel, klaar om lekkere boerenkost naar binnen te spelen. Pépé zette zoals altijd de thermoskan aan het andere eind van de tafel, waar hij plaatsnam. Enkele seconden nadien ontplofte deze thermoskan, waardoor ik alle hete koffie over mij kreeg. Alle personen die er het dichtst bij zaten, hadden enkel wat vlekjes, maar ik kreeg deze substantie over mij. Alle hulp heb ik van hen gekregen. Alle kennis die ze hadden, werd gebruikt. De 3degraads brandwonden waren een feit. Ik heb vernomen dat mijn pépé dit nooit heeft kunnen verwerken. Ook al trof hij geen schuld. Jaren heb ik doorgebracht in Gasthuisberg in Leuven, meestal in de zomervakanties.

Plastische ingrepen, drukpakken,zon vermijden, zweten…. ze werden een gewoonte in mijn leven. Ze waren zelfs niet weg te denken. Dag en nacht. Altijd waren ze een deel van mij. Geen vragen stellen, gewoon doorgaan. Deze littekens hebben mijn lichaam getekend, maar ook mezelf. Jaren heb ik me weggestoken, jaren heb ik me niet durven geven. Maar de dag van vandaag, besef ik wel dat het me gemaakt heeft tot wie ik nu ben vandaag.

Mijn missie, mijn passie

Daarom sta ik hier nu met PUUR-LOKAAL. ik wil mijn pépé, daarboven, meegeven dat de littekens er zijn en blijven, maar dat ze me niet hebben klein gekregen. Ik heb de passie terug in mij ontdekt en laat nu aan de buitenwereld zien wat we kunnen bereiken door terug te gaan naar bewust be-LEVEN. Bewust onze keuzes maken, bewust ons leven be-LEVEN. Genieten en leven in het nu en durven de sterke flow waarin we leven, te laten vertragen of achter ons te laten. Bewust onze voeding kiezen die ons lichaam sterker en energieker maakt. luisteren wat ons lichaam ons te vertellen heeft. Niet enkel de problemen aanpakken, maar ook zoeken waar de oorsprong zich hiervan situeert. Hiernaast je ook laten omringen door mensen die in dezelfde energie zitten en er alles aan willen doen om het beste in hunzelf en hun omgeving naar boven te brengen?
Wil jij ook op deze pauzeknop duwen en echt terug je eigen leven in handen nemen en bewust be-LEVEN. Zijn wie je bent en niet wie anderen denken dat je moet zijn. Herken ook jij je hierin en wil je hier aan mee doen? Dan ben je bij PUUR-LOKAAL aan het juiste adres. Ik wil mensen begeleiden op hun tempo en op een persoonlijke manier om met pure lokale voeding hun leven terug in handen te nemen, zodat ze terug vol energie en goesting in het leven staan. Ik wil ze met een warm hart ontvangen en met dit warm hart terug naar huis te laten gaan, zodat deze warmte verder verspreid kan worden. Even kiezen voor het bewust me-Time.

Bestel onze lokale producten

Geniet vandaag. Herhaal ’t morgen.

SERVICE
Contacteer ons